Jučer je u Velikoj Gorici održana najavljena tribina o svjetlosnom onečišćenju u organizaciji lokalnog ogranka ORaH-a. Tribini su prisustvovali članovi tima ekorasvjeta.net, Vedran Vrhovac i Boris Štromar, a u publici je bio doc. dr. sc. Željko Andreić, nositelj kolegija o svjetlosnom onečišćenju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Drago nam je bilo vidjeti čestog komentatora na našim stranicama, projektanta rasvjete Ljubomira Perušića iz IPT inženjeringa. Korado Korlević održao je još jedno odlično predavanje u kojem je prisutnima iznio brojne opasnosti uzrokovane pretjeranim rasvjetljavanjem krajolika i gubitkom prirodnog ciklusa dana i noći – počevši od karcinogenog efekta radi smanjenja proizvodnje hormona melatonina, preko kratkovidnosti kod djece pa sve do potpunog mijenjanja bioritma noćnih životinja. Prisutni su mogli saznati kako raspoznati ekološku rasvjetu koja mora biti sa ravnim staklom i postavljena potpuno vodoravno tako da svijetli prema dolje (pogledajte ponovo našu infografiku). Poseban naglasak stavljen je na opasnosti od plavog spektra kojeg emitiraju neka rasvjetna tijela.

Generalni zaključak tribine bio je da nam se bliži moderna tehnologija rasvjete koja će imati potpuno nove, povoljne, ekološke standarde te da u razvijenim državama postoji trend smanjenja svjetlosnog onečišćenja korištenjem ekološke rasvjete i uštede energije.  To na žalost nije slučaj u Hrvatskoj koja je prema istraživanju objavljenom u časopisu Science na sedmom mjestu u Europi u povećanju svjetlosnog onečišćenja. G. Perušić objasnio je mnoge prednosti trenutne tehnologije LED rasvjete, no ona ipak nije još dovoljno sazrijela da bi zadovoljila sve ekološke kriterije prvenstveno zbog velike količine emisije plavog dijela spektra. U Velikoj Gorici uskoro kreće rekonstrukcija javne rasvjete postavljanjem LED tehnologije temperature svjetla 4000K. Mjerenja na terenu na kojima su sudjelovali članovi tima portala ekorasvjeta.net pokazala su da LED rasvjeta temperature 4100K na parkiralištu Lidla u Velikoj Gorici ima znatan udio plavog spektra (“špic” na lijevoj strani krivulje grafa spektra).

mjerenje_Lidl

LED rasvjeta kod Lidla u Velikoj Gorici – 110 lux, 4100K, emisija u plavom dijelu spektra i nagnuta rasvjeta koja bliješti prema horizontu.

Na žalost, zbog naoblake nije održano opažanje noćnog neba teleskopima, uz obećanje da će se teleskopi postaviti u Velikoj Gorici krajem školske godine.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.