Netom prije početka popularnog zagrebačkog adventa renoviran je Tomislavov trg. Osim novosagrađene fontane, veći dio investicija išao je u obnovu rasvjete parka i Umjetničkog paviljona. Prema informacijama sa službenog portala grada Zagreba, postavljeno je 18 rasvjetnih stupova sa ukupno 72 svjetiljke. Investicija je vrijedna 1,2 milijuna kuna.

Na žalost, ponovo se pokazalo kako se rasvjeta postavlja gotovo stihijski i s prastarom metodom postavljanja hrpe reflektora bez pažnje i poštivanja skulptura i arhitekture. Umjetnički paviljon osvjetljavaju reflektori kojima jedna od najljepših zgrada u gradu izgleda potpuno plošno, uništavajući su ljepotu arhitekture jednog od prvih montažnih objekata u Europi, napravljenog za potrebe izložbe u Budimpešti.

Umjetnički paviljon s novom rasvjetom.

Zgrada koja bi trebala putnicima s kolodvora biti prvi pogledna grad i predstavljati Zagreb kao kulturnu metropolu postala je lišena detalja, svedena na žutu fasadu i plavičasti krov. Pogled na postavljene reflektore koji osvjetljavaju paviljon pokazuju još jedan apsurd – reflektori imaju sjenila s donje strane – vjerojatno kako ne bi zaslijepila prolaznike, što je pozitivno, no time se pokazuje izrazito nepoštivanje problema svjetlosnog onečišćenja budući da se dozvoljava da svjetlost nesmetano bježi u okoliš i prema nebu.

Reflektori koji osvjetljavaju Umjetnički paviljon imaju sjenila s donje strane.

Spomenik kralju Tomislavu također je osvijetljen s više reflektora na način da prolaznici više primjećuju snopove svjetlosti i sjene koje rade tragove na nebu nego što je spomenik kao umjetničko djelo naglašen. Naprotiv, spomenik postaje potpuno marginaliziran usred svjetlosnih snopova koji ga okružuju. Količina svjetla koja oko spomenika osvjetljava prozore obližnjih zgrada lako je vidljiva s fotografija. Zamislite samo kako bi bilo živjeti u tim zgradama, da umjesto pogleda na park morate imati permanentno spuštene rolete jer vas zasljepljuju reflektori…

Rasvjeta samog parka je skoro pa dobro izvedena. Na stupovima su izuzetno neestetski postavljeni grozdovi reflektora, no oni koji su usmjereni prema parku imaju odgovarajuća sjenila, ali oni prema šetkici uz cestu nisu zasjenjeni. Budući da se radi o LED rasvjeti, efekt bliještanja je vrlo intenzivan i smeta prolaznicima. To se naročito odnosi na građane starije dobi koji su dodatno osjetljivi na blještavilo svjetiljki. Uz to, LED svjetiljke postavljene su pod kutem i bliješte u prozore zgrada na suprotnoj strani ulice, dodatno ugrožavajući zdravlje stanovnika.

Iznenađujuće je da jedan od najljepših trgova u glavnom gradu Hrvatske ima ovakvu katastrofalno lošu rasvjetu. Rasvjeta koja bi trebala naglašavati arhitekturu i spomenike u ovom slučaju radi upravo suprotno – Umjetnički paviljon pretvara u dvodimenzionalnu bezličnu hrpu kamenja, a kip kralja Tomislava postaje samo kulisa za stvaranje tamnih prugica u noćnom nebu osvjijetljenom reflektorima. I u ovoj priči uopće ne spominjemo štetu za zdravlje stanovnika Tomislavca i cijelog grada.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.