Đakovo, jedan od gradova kojeg smo hvalili radi gašenja javne rasvjete za vrijeme zvijezda padalica, popularnih suza sv. Lovre te koji je bio jedan od rijetkih gradova u 2017. koji je za sat planete zemlje potpuno gasio javnu rasvjetu, neugodno nas je iznenadio. Dovršetak radova na glavnom gradskom trgu ispred prekrasne katedrale donio je i novu javnu rasvjetu. O postavljanju rasvjete na Strossmayerovom trgu već smo pisali – podna rasvjeta deplasirana je i zastarjela metoda “dekoracije” trgova koja se koristi samo kao metoda impresioniranja neukog pučanstva.

Stavimo li na stranu sve negativne ekološke aspekte takve rasvjete, jedina funkcija joj je prolaznicima obznaniti vlastitu postojanost umjesto da učini ambijent ugodnim za boravak. Sjetite se početka devedesetih godina i popularne, ali nesnošljive, “TUC TUC” glazbe koja je dopirala iz “modernih” kafića koji nisu bili u stanju pružiti ikakav zanimljiviji sadržaj. Taj trenutak je odlično parodirao Senna M u svojoj pjesmi koju i danas pamtimo:

U trenutku kada se stanovnici jednog Rima bune protiv moderne hladne LED rasvjete koja im je ulice grada učinila bezličnim i sterilnim poput operacione dvorane ili mrtvačnice, u Đakovu su se odlučili na novi apsurd – postavljanje LED reflektora koji zbog blještavila ne bi bili primjereni niti na nogometnom igralištu:

LED rasvjeta, osim plave svjetlosti koja je izrazito opasna po zdravlje, sigurnost i ekosustav (pogledajte link), uzrokuje iznimno veliko bliještanje. Svi koji su ikada vozili auto za vrijeme noći znati će koliko smetaju duga svjetla od automobila koji dolazi ususret. Bliještanje znatno više smeta starijim osobama, a ovo što je postavljeno u Đakovu smetalo bi i nogometašima na stadionu.

 

Iz gornje fotografije vidljivo je da su reflektori očito postavljeni kako bi djelomično osvjetlili pročelje katedrale. Projektant očito nije razmišljao da u katedralu dolaze i odlaze – ljudi. Na izlasku, po noći, dočekati će ih zasljepljujući plavi reflektori poput onih u sobi za osumnjičenike u policiji! Rimljani koji se bune za hladnu mrtvačku rasvjetu u svom gradu bi trebali doći u Đakovo i vidjeti kako se grad ponaša prema svojim žiteljima – kao da su kriminalci svi koji se usude otići na misu u katedralu!

Na ekorasvjeta.net najčešće pišemo o utjecaju rasvjete na okoliš i zdravlje, no ovaj primjer je prije svega vrh neukusa i nepoštivanja vlastitih građana. Trg ispred katedrale pretvara se u nogometno igralište, a poštene i skromne vjernike te brojne turiste koji posjećuju prekrasnu katedralu projektanti su proglasili kriminalcima. I dok moderna LED rasvjeta može biti štedna, ona nema pravo vlastite građane omalovažavati, a trg ispred katedrale pretvoriti u scenu iz CSI.

 

4 comments on “Ekološka katastrofa u Đakovu”

 1. Ljubomir Perušić Reply

  Nažalost riječ je o “stadionskoj” rasvjeti jednog pitomog trga gdje je potpuno izgubljena “igra svjetla i sjene” i gdje su sama katedrala a i spomenici stavljeni u drugi plan umjesto da je obratno. Hladna boja LED svjetiljki dodatno cijeli trg čini hladnom bezličnom plohom. Naivno je bilo očekivati da će sa postavljenim LED reflektorima biti i rasvjetljeno pročelje katedrale i jedino što se dobilo je “dobra” rasvjetljenost neba!
  Šteta što je neznanjem projektanta noću devastiran prostor ispred katedrale

 2. Štef Jambriščak Reply

  Gospodo – nemate pojma! Vjerujem da je i ovaj članak čisto politički, što je tužno jer bi mediji trebali biti objektivni.
  LED rasvjeta može biti u tri “boje” – hladna (5000K), bijela (4000K) i topla (3000K).

  • Boris Štromar Reply

   Poštovani,

   hvala na komentaru.

   LED rasvjeta zaista može biti raznih temperatura, tj. boje svjetlosti. Ovdje smo komentirali nemprimjerenost stadionske rasvjete za trg ispred crkve, što je evo potvrdio i projektant Perušić – kojeg smo također nemali broj puta kritizirali 🙂

   Usput, čak i 3000K LED ima znatnu emisiju u plavom spektru, pa bi zaista ekološka rasvjeta trebala biti 2500K ili manje. Na webu Philipsa se također nalazi podjela po bojama. Oni sami svoje sijalice nazivaju white (za 3000K), dok je warm white tek 2700K. http://www.philips.co.uk/c-m-li/led-lights/warm-led-light

  • Ljubomir Perušić Reply

   Gospodine Štef , Vaš je odgovor čisto politički dakle nešto napisati a ništa reči.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.