Tri Amerikanca, Jeffrey C. Hall, Micheal Rosbash i Micheal W. Young dobitnicu su Nobelove nagrade za medicinu u 2017. godini za rad na polju fiziologije i medicine. Istraživanje kojem im je donijelo Nobelovu nagradu proučavalo je kako bića kontroliraju cirkadijski (dnevni ili biološki) ritam.

Radeći s vinskim mušicama trojac je uspio izolirati gene koji su odgovorni za stvaranje proteina koji kontroliraju naš dnevni ritam. Nepodudaranje količine tog proteina i danjeg svjetla ima ulogu u nastanku medicinskih poremećaja, kao i privremenu dezorijentaciju koja se događa zbog „jet laga“ koju iskuse putnici na duge relacije. Alzheimerova bolest, pojedine vrste raka, depresija, poremećaji pažnje, bolesti srca, debljina i dijabetes samo su neke od bolesti koje se povezuju poremećajima cirkadijskog ritma.

Cirkadijski ritam ima svoj utjecaj po cijelom tijelu. On kuca u gotovo svim tkivima u našem tijelu ali isto tako imaju ga biljke, poput usjeva kojima se hranimo. Poremećaji ritma kod usjeva utječu na njegovu sklonost bolestima, veličini plodova ili podbačajima u prinosima. Studije pak prikazuju da bi pridržavanje ustaljenog ritma konzumiranja hrane, spavanja i budnosti mogli biti jedan od faktora koji pospješuju dugovječnost.

Jedan od bitnih faktora koji utječu na poremećaj cirkadijskog ritma je izloženost svjetlu. Najopasnije je plavo svjetlo i nebitno iz kojeg je ono izvora, ekrana vašeg računala, mobitela ili od ulične rasvjete. Nažalost, imamo problem sa svjetlosnim zagađenjem koji je svake godine sve ozbiljniji problem ali odgovorni su gluhi na upozorenja koja šalju ovakva istraživanja. Problem je dodatno potenciran prelaskom na „bijelu“ LED rasvjetu koja simulira dnevno svjetlo. Dok se u Zagrebu i nekim gradovima još donekle pazi pri postavljanju da ta rasvjeta tuče u tlo, svjedočili smo kako se ona u manjim mjestima postavlja onako kako lokalni “stručnjak” misli da je najbolje. Ne treba posebno naglašavati kako bijela rasvjeta u uvjetima magle je inferiorna u odnosu na žutu ili crvenkastu rasvjetu.

Izvor: The Washington Post

 

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.