Na internetu se može pronaći noćna fotografija snimljena s Međunarodne Svemirske Postaje koja pokazuje Korejski poluotok. Razlika između Sjeverne i Južne Koreje je i više nego očita. Južna Koreja, demokratska država sa slobodnim tržištem bliješti, dok Sjeverna Koreja, diktatura sa planskom ekonomijom, ima tek nekoliko slabašnih svijetlih mrlja. Ne postoji fotografija koja bolje u jednom prizoru pokazuje razinu ekonomske aktivnosti u dvije države. Barem Vas tako uvjeravaju.

Fotografija Korejskog poluotoka noću. Razlika između dvije Koreje jasno je vidljiva. Photo ISS043-E-247811 from the International Space Station ISS. See more like this at Cities at Night.

Fotografija Korejskog poluotoka noću. Razlika između dvije Koreje jasno je vidljiva. Plava svjetla na moru su ribarski brodovi.
Photo ISS043-E-247811 from the International Space Station ISS. See more like this at Cities at Night.

Noćna fotografija s već spomenute Međunarodne Svemirske Postaje na kojoj se vide Belgija, Nizozemska i Njemačka pokazuje jasnu razliku u količini javne rasvjete, a opet, Njemačka nije siromašna planska ekonomija ili diktatura, već jedno od najvećih gospodarstava svijeta.

Na fotografiji u prilogu vidi se kako su Belgija i Nizozemska jarko osvjetljenje, posebice Belgija, dok regija Rurh u Njemačkoj, dom 8.5 milijuna stanovnika, je vidljivo tamnija. Uzrok tome je konzervativna politika postavljanja javne rasvjete i izostanak rasvjete na velikoj većini autocesta. Javna rasvjeta u Njemačkoj često ne slijedi Europske (DIN) norme.

Belgija osvjetljava sve svoje autoceste, Nizozemska samo neke a Njemačka uopće ne. Intenzitet javne rasvjete znatno je niži u Njemačkoj u odnosu na Nizozemsku i Belgiju. Razlika u količini svjetlosnog zagađenja jasno je vidljiva sa Svemirske Postaje. The border of The Netherlands, Belgium, and Germany at night. Image from an International Astronomical Union press release.

Belgija osvjetljava sve svoje autoceste, Nizozemska samo neke a Njemačka uopće ne. Intenzitet javne rasvjete znatno je niži u Njemačkoj u odnosu na Nizozemsku i Belgiju. Razlika u količini svjetlosnog zagađenja jasno je vidljiva sa Svemirske Postaje.
The border of The Netherlands, Belgium, and Germany at night. Image from an International Astronomical Union press release.

Kako se to odnosi na život i gospodarske aktivnosti u Njemačkoj? Njemačka je unatoč izostanku jarke rasvjete popularna turistička destinacija. Kriminalnih djela ima manje nego u susjednim, jarko osvijetljenim državama. Razina provala je 3x manja nego u Nizozemskoj ili 2x manja nego u Belgiji. Broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama je također manji i iznosi 30% manje poginulih na milijardu odvezenih kilometara nego u Belgiji ili SAD-u.

Ako jarka javna rasvjeta nije potrebna za privlačenje turista, povećanje sigurnosti i učiniti vožnju sigurnijom, zašto se ona u tolikoj mjeri postavlja? Pitanje je to za 100 milijardi €.

Izvor: Loss of the Night citizen science project

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.