Svjetlosno onečišćenje: melatonin i kancerogeni efekti na ljudsko zdravlje

Zadnjih godina sve je više istraživanja koja pokazuju da svjetlosno onečišćenje ima velik utjecaj na ljudsko zdravlje te da može uzrokovati pojavu karcinoma. Razumljivo je da takvi rezultati stvaraju skepsu u javnosti jer umjetna rasvjeta jedno je od važnijih ljudskih dostignuća te nam omogućava znatno veću produktivnost i sigurnost. Ipak, pretjerana rasvjeta noću ima itekako mjerljive efekte koje ćemo na jednostavan način opisati u daljnjem tekstu – na poveznicama možete pronaći dodatne informacije.

woman-sleeping-in-bed

Melatonin kao antioksidans ima veliku ulogu u sprečavanju razvoja raka dojke.

Melatonin je hormon koji se može naći u mnogim živim bićima. Kod životinja, on ima ulogu u cirkadijskom ritmu – 24-satnom ciklusu izmjene dana i noći. Melatonin luči epifiza, malena žlijezda koja se nalazi u mozgu, a proizvodi ga isključivo tijekom noći. Informacije o količini svjetla do epifize dolaze od fotoosjetljivih ganglijskih stanica u mrežnici oka. Tek 1993. godine otkriveno je da melatonin osim funckije biološkog sata djeluje kao antioksidans, a u mnogim jednostavnim organizmima to mu je i jedina funkcija! Melatonin vrlo lako prolazi kroz međustanične membrane te pospješuje efektivnost drugih antioksidansa. Dokazano je da je kao antioksidans dvostruko efikasniji od vitamina E.

Czeisler-

Produkcija melatonina u mraku (lijevo) i pod utjecajem umjetne rasvjete tijekom noći (desno)

Produkcija melatonina naglo prestaje prilikom izlaganja umjetnoj rasvjeti, što ovisi o intenzitetu i valnoj duljini svjetlosti. Mnoga istraživanja pokazala su ulogu melatonina u sprečavanju pojavljivanja karcinoma dojke. Istraživanje u Izraelu pokazalo je da žene koje žive u području gdje je na ulici noću moguće čitati knjigu imaju 73% veću šansu da im se razvije karcinom dojke. Osim toga, poremećaju u biološkom satu mogu uzrokovati nemogućnost dojenja novorođenčadi. Dugotrajan rad u noćnim smjenama također znatno povećava rizik od karcinoma. Opasnost od karcinoma nije ograničena samo na karcinom dojke već je povećana i za pojavu karcinoma prostate, debelog crijeva te sluznice maternice. Spomenuti efekti povećani su prilikom izlaganja svjetlosti sa velikom emisijom plavog spektra kao što imaju sve moderne LED sijalice, što je potvrdila i Europska komisija. O opasnostima plavog svjetla već smo pisali.

Rješenje problema nije samo u potpunom zamračenju spavaćih soba. Javna rasvjeta mora biti potpuno ekološka, tj. umjerenog intenziteta, bez emisije iznad linije horizonta te bez plave komponente. Trenutna LED javna rasvjeta ne postiže navedene zahtjeve, a velika opasnost su sve popularniji reklamni LED displeji na krovovima kuća i trgovačkih lanaca. Također treba uzeti u obzir da se svjetosno onečišćenje gradova može vidjeti u krugu od nekoliko stotina kilometara pa jedino kvalitetni državni zakoni mogu smanjiti utjecaj svjetlosnog onečišćenja na ljudsko zdravlje i bioritam cijelog ekosustava.

Komentirajte!