Na Ekorasvjeti stalno naglašavamo kako je dobar san nužan za dobro zdravstveno i mentalno stanje, ali koliki su ekonomski efekti lošeg sna?
U Sjedinjenim Državama Centar za kontrolu bolesti i prevenciju bolesti (Centre for Disease Control and Prevention – CDC) objavio je kako je nedostatak sna problem javnog zdravlja. Prema studiji CDC-a, čak trećina Amerikanaca na redovito ne spava dovoljno.

 
Nedostatak sna nije isključivo problem Sjedinjenih Država već gotovo svih visokoindustrijaliziranih država, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Japana ili Kanade. Udio ljudi koji spavaju manje od preporučenog raste i vezan je uz životni stil dostupnosti 24/7, fiziološke stresove, konzumaciju opijata, nedostatak fizičke aktivnosti i pretjerane upotrebe elektroničkih gadgeta.
Nedostatak kvalitetnog sna uzrok je zdravstvenih problema i negativnih društvenih posljedica, uključujući performanse učenika, studenata ili radne snage. Na primjer, zadnjih nekoliko desetljeća se opaža sve veća povezanost nedostatka sna i povišene smrtnosti. Nedostatak sna i njegove posljedice kao javnozdravstveni problem trebali bi u obzir uzimati zakonodavci pri donošenju propisa i uredbi. Loš propis ili uredba mogu negativno utjecati na zdravlje što na kraju može rezultirati velikim gubicima kroz zdravstveni sustav i smanjenu produktivnost.

 
Istraživanje CDC-a ukazalo je kako se u SAD-u godišnje gubi do 411 milijardi dolara, tj. 2.92% bruto proizvoda zbog problema uzrokovanih nedostatkom sna. U drugim visoko industrijaliziranim državama ti iznosi su manji, u apsolutnom i postotnom smislu, ali i dalje značajni. Računa se kako samo Njemačka godišnje gubi 60 milijardi € ili 1.56% BDP-a zbog lošeg spavanja. U Japanu je taj problem još više izražen, gdje loše spavanje košta državu 2.9% BDP-a.


Na kraju, potrebno se zapitati jesu li propisi u uredbe koje se donese na dugi rok kontraproduktivni. Javna rasvjeta je također faktor u cijeloj priči, posebice jer prelaskom na nove tehnologije,  nažalost plavu LED rasvjetu, se sve više utječe na naš cirkadijski ritam i kvalitetu sna. Osim što je nova rasvjeta zbog boje svjetla manje pogodna, guraju se i veći intenziteti osvjetljavanja površina a nažalost, zbog ne korištenja u potpunosti zasjenjene rasvjete (full cut off), dobar dio tog svjetla završi u našim stanovima i često spavaćim sobama. Zapravo, postoje slučajevi kada se lokalno komunalno poduzeće drsko oglušilo na opravdane prigovore stanovnika. Postojeći propisi su često neadekvatni i uglavnom su usmjereni prema kratkoročnom ekonomskom efektu, bez sagledavanje šire slike.

Koliko godišnje industrijalizirane ekonomije gube zbog zdravstvenih problema uzrokovanih nedostatkom sna.
Izvor: http://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1791.html

 

Izvor:

Why sleep matters — the economic costs of insufficient sleep

 

1 comment on “Koliko vrijedi dobar san?”

  1. Ljubomir Perušić Reply

    Mogu potvditi i argumentirati , našim mjerenjima , da je nadležna gradska služba grada Zagreba za područje javne rasvjete u jednom slučaju promptno reagirala kod provalnog svjetla u Ratkajevom prolazu a i mi smo u dva slučaja našim mjerenjima i stručnom ekspertizom dokazali štetan utjecaj svjetla od svjetleće reklame u spavaćim sobama . Građani su temeljem naših mjerenja sudskim putem ostvarili svoja prava , naime te smetajuće reklame su ugašene.
    Građane treba ohrabriti da prijave sve slučajeve provalnog svjetla koje šteti njihovom zdravlju i kvaliteti života

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.