Prema Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, NN 114/11, ” svjetlosno onečišćenje okoliša jest emisija svjetlosti iz umjetnih izvora svjetlosti koja:

  • štetno djeluje na ljudsko zdravlje i uzrokuje osjećaj bliještanja,
  • ugrožava sigurnost u prometu zbog bliještanja, zbog neposrednog ili posrednog zračenja svjetlosti prema nebu
  • ometa život i/ili seobu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja te remeti rast biljaka zbog neposrednog ili posrednog zračenja svjetlosti prema nebu,
  • ugrožava prirodnu ravnotežu na zaštićenim područjima,
  • ometa profesionalno i/ili amatersko astronomsko promatranje neba
  • nepotrebno troši električnu energiju te narušava sliku noćnog krajobraza”.

 

Fotografija: Krešimir Tubikanec

Fotografija: Krešimir Tubikanec

Svjetlosno onečišćenje uzrokuje promjenu prirodnog bioritma ljudi, životinja i biljaka koje su milenijima evoluirali uz prirodne cikluse izmjene dana, noći i mjesečevih mijena. Umjetna rasvjeta okosnica je modernog života, ali ujedno i “nevidljivi” onečišćivač kojeg čovječanstvo tek od nedavno postaje svjesno.

Ekološka rasvjeta nije samo ona koja štedi energiju, već koja osvjetljava isključivo površinu kojoj je namijenjena, bez rasipanja svjetlosti u okoliš.

Osvjetljene kupole velegradova vidljive su u promjeru od čak 300 kilometara. Moderna istraživanja nedvojbeno su pokazala povezanost svjetlosnog onečišćenja sa pojavom karcinoma kod ljudi, negativan utjecaj na ptice selice, kukce, kornjače, biljke…

Svjetlosno onečišćenje neizbježno je kod bilo kakve upotrebe umjetne rasvjete, no ono se može kontrolirati te ograničiti na urbane cjeline. Intenzitet rasvjete moguće je regulirati tijekom noćnih sati za vrijeme smanjene ljudske aktivnosti. Vrlo je važna i obojanost rasvjete koja također znatno utječe na ekosustav.

Web stranica ekorasvjeta.net pomoći će vam da prepoznate ekološku i neekološku rasvjetu te uz poveznice na relevantna istraživanja saznate kako umjetna rasvjeta utječe na život modernog čovjeka, ekosustav, i naravno – na koji način sami možete utjecati na smanjenje svjetlosnog onečišćenja.

Više informacija:

 

1 Comment

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.