Preuređenje Mesničke ulice u Zagrebu, o čemu smo već pisali, izazvalo je burne reakcije javnosti. Stanari Mesničke potpisali su peticiju žaleći se na sigurnosne probleme loše prometne signalizacije (nedostatak zebri, treptajući katadiopteri) što je nedavno rezultiralo zamjenom blještećih katadioptera onima koji konstantno svijetle te iscrtavanjem pješačkih prijelaza i crta na cesti, a uskoro će se postaviti “mjedene kupole” za odvajanje kolnika i pločnika.

Međutim, ostaje problematična javna rasvjeta u Mesničkoj i Streljačkoj ulici. Evo nekoliko razloga zbog kojih je ona potpuno neadekvatna:

  • ležeći katadipteri su nepotreban dvostruki trošak – treperavi katadiopteri koštali su 200.000 kn, napravili kič, sigurnosni i zdravstveni problem. Iscrtavanjem crta i postavljanjem mjedenih kupola lampice na tlu potpuno su nepotrebne i dvostruki su trošak za građane Zagreba! Od Trga Bana Jelačića do Frankopanske ulice, u Ilici su već desetljećima kolnik i pločnik na istom nivou.
  • LED rasvjeta narušava estetiku starih kandelabra – na fotografiji možete vidjeti kako snažan LED izvor svjetla uzrokuje ružne refleksije sa svih staklenih površina, neprimjerene klasičnom izgledu Streljačke ulice. Iako su sijalice zasjenjene, tj. usmjerene direktno prema tlu, LED izvor djeluje izrazito hladno i neprivlačno. Prilikom osvjetljavanja povijesne jezgre treba dobro voditi računa o estetici kako bi se sačuvao povijesni duh i potaknule romantične šetnje gradom kako za stanare tako i za turiste.
Starinski kandelaber sa neprivlačnim refleksijama LED sijalica pretjeranog intenziteta u Streljačkoj ulici

Starinski kandelaber sa neprivlačnim refleksijama LED sijalica pretjeranog intenziteta u Streljačkoj ulici

  • Streljačka ulica je preosvijetljena – suprotno od zgrada niknuli su stupovi javne rasvjete sa intenzivnim LED sijalicama. “Rasvjeta je ekološka” primjetiti će neki – međutim ispod te rasvjete izmjerili smo intenzitet od preko 120 luxa! Toliki intenzitet nije opravdan. Prosječni dnevni boravak osvjetljen je trostruko manje (oko 40 luxa), a romantična plinska rasvjeta Gornjeg grada jedva prebacuje 4 luxa. Vlasnica salona za masažu na vrhu Streljače pozvala nas je na mjerenje u radnoj sobi gdje je luxmetar pokazao 105 luxa. O štetnosti plavih izvora svjetlosti je mnogo toga poznato pa takva rasvjeta nije ekološka čak i kada je u potpunosti usmjerena prema dolje. U Streljačkoj ulici ona je nepotrebna, ulica je preosvijetljena, a stanari sigurno više neće moći vidjeti vjeverice na stablima preko puta ceste. Zbog povećane opasnosti od pojave karcinoma, savjetujemo im da tijekom noći potpuno spuste rolete! Građani Zagreba platili su nepotrebno (pre)osvjetljavanje ulice kojoj je uništena estetika, ugroženo zdravlje stanara i ekosustav obližnjeg parka.
Preosvijetljena Streljačka ulica

Preosvijetljena Streljačka ulica

Luxmetar je očitao preko 120 luxa!

Luxmetar je očitao preko 120 luxa!

  • Neprimjerene sijalice u Mesničkoj – plava LED rasvjeta iznad sredine ulice također je estetski nepoželjna u staroj jezgri. Subjektivno djeluje manjeg intenziteta od žućkastih natrijevih sijalica u kandelabrima koji vode na Strossmayerovo šetalište iako je na cesti izmjeren maksimum od 33 luxa, a ispod kandelabra 26 luxa. Usmjerenost i manja raspršenost LED izvora negirana je 5x štetnijim utjecajem na ljudsko zdravlje. Primjetite ogromnu razliku između maksimuma rasvijetljenosti u Mesničkoj i Streljačkoj ulici!
Hladna LED rasvjeta u mesničkoj i natrijeva na stepenicama za Strossmayerovo šetalište.

Hladna LED rasvjeta u mesničkoj i natrijeva na stepenicama za Strossmayerovo šetalište.

Zaključak

Modernu LED rasvjetu u Mesničkoj i Streljačkoj ulici zagrepčani su platili barem pet puta više nego što je bilo potrebno za kvalitetno preuređenje. Zasjenjene natrijeve sijalice tople nijanse iznad Mesničke i u kandelabrima Streljačke ulice bile bi estetskije, efektnije i znatno jeftinije rješenje. Lako je “delati” sa milijunima kuna tuđeg novca i pogodovati proizvođačima i prodavačima rasvjete, a nakon prosvjeda i peticija trošiti još više novaca na popravljanje promašenog projekta. Hladna boja LED rasvjete nije primjerena staroj gradskoj jezgri, a uzrokuje znatno negativniji učinak na ljudsko zdravlje.

Galerija fotografija

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.