Grad Zagreb počeo je provoditi pilot projekt “Zagreb – inovativni grad” u sklopu kojeg građani mogu davati, komentirati i ocjenjivati ideje koje će Gradska uprava i Zagrebački holding razmotriti te najkvalitetnije projektno realizirati. Građani će tijekom trajanja projekta, u periodu od tri mjeseca imati priliku aktivno komunicirati s Gradom Zagrebom.

Razmatrati će se mogućnosti realizacije ideja koje struka ocjeni konstruktivnima, ali i one koje dobiju najviše glasova. U sklopu projekta, naša inicijativa je dala prijedlog da se u gradu regulira postavljanje isključivo ekološke rasvjete,  ne samo javne, već i one u indiustrijskim pogonima te osvjetljavanje pročelja zgrada i kulturnih objekata. Klikom na link podržite naš prijedlog!

Povijesna jezgra grada okružena je zelenilom.

Budući da se u posljednje vrijeme inzistira na postavljanju LED rasvjete isključivo s izlikom da su “štedne”, zanemarujući negativni aspekt plavog spektra kojeg emitiraju, smatramo da bi se trebale uzeti u obzir svi ekološki aspekti. To znači:

  • zasjenjene sijalice, 0% emisije iznad horizonta
  • odgovarajuća temperatura (boja) svjetlosti (<2500K)
  • opravdanost postavljanja

Osim toga, što se tiče same uštede, podsjećamo da je godišnja potrošnja električne energije po stanovniku grada Zagreba iznosi oko 110 kWh. U Berlinu i Grazu potrošnja je oko 35 kWh. Istovremeno, po Zakonu svjetlosnog onečišćenja koji je na snazi u Sloveniji maksimalna dozvoljena potrošnja je 44.5 kWh. To znači da bi grad mogao uštedjeti 50% ili više sredstava na utrošenoj električnoj energiji.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.