Do kraja listopada u tijeku je “Great World Wide Star Count” – brojanje zvijezda s ciljem određivanja kvalitete noćnog neba, odnosno razine svjetlosnog onečišćenja. Upravo se na broju vidljivih zvijezda najbolje uočava utjecaj svjetlosnog onečišćenja – u gradovima se više ne može vidjeti naša galaktika, Mliječni put, a pretjerano osvjetljavanje šetnica uz more na jadranskoj obali uskratiti će to romantično iskustvo i našim turistima.

Ljetni_trokut

“Ljetni trokut” – gore lijevo je Deneb od kojeg se do sredine fotografije proteže oblik križa, tj. zviježđe Labuda. Fotografija: Boris Štromar. Snimljeno sa Petrove Gore, 18.10.2014.

Sudjelovanje je vrlo jednostavno – pronađite na nebu zviježđe Labuda 1h nakon zalaska Sunca – nalazi se visoko u zenitu, sjajna zvijezda Deneb lako je vidljiva iz grada, a “kostur” Labuda prepoznatljiv je također kao asterizam “veliki križ”. Sa poveznice downloadajte uputstva u kojima ćete usporediti izgled vašeg neba sa kartom istog područja. Mi smo vam malo pomogli pa na donjoj fotografiji možete vidjeti karte:

Karta za pronalaženje zviježđda Labuda i određivanje broja vidljivih zvijezda.

Karta za pronalaženje zviježđda Labuda i određivanje broja vidljivih zvijezda.

Vrlo lako ćete moći odrediti koja je vidljiva granična zvjezdana veličina uspoređujući sa kartom, a rezultat unesite putem web formulara. Pozivamo vas da izvještaje prijavite u čim većem broju – vrlo je malo mjerenja u Europi, pa bi bilo lijepo da se Hrvatska ističe na toj karti!

Za dodatnu pomoć, točan trenutni izgled noćnog neba pogledajte online na Heavens Above.

Cikat_DSC_0511

Devastirana noćna vizura obale.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.