Od 2006. godine međunarodni GLOBE PROGRAM poziva učenike diljem svijeta da sudjeluju u GLOBE AT NIGHT projektu, globalnoj kampanji za mjerenje svjetline neba noću. GLOBE program posebno je zainteresiran za projekte koji su od interesa za obrazovanje zajednice. Učenički radovi nude obilje mogućnosti i mogu biti inspirativni za učenike diljem svijeta.

Globe zvijezda za učenike Srednje Škole Mate Blažine

“Neka naša Istra blista, ali ne po noći”, projekt praćenja svjetlosnog onečišćenja kojega su osmislili učenici i nastavnici naše škole, dobitnik je priznanja “Globe star”, koje dodjeljuje međunarodna organizacija za globalno praćenje okoliša. Škola je petogodišnje rezultate rada dostavila u bazu podataka učeničkih istraživačkih radova, nakon čega je stigla obavijest da je “previše kvalitetan” da bi ostao samo u toj rubrici te da mu je dodijeljena “zvijezda”. Riječ je o priznanju za kvalitetu kakvo se obično dodjeljuje pojedinim zemljama za ukupan višegodišnji doprinos u istraživanjima.

Međužupanijska_smotra_GLOBE_škola

Prezentacija: GLOBE at Night 2010 (PDF)

Labinska srednja škola uključila se u Globe program 1998. godine i do sada je sudjelovala s 15 projekata s područja zaštite okoliša. Praćenje svjetlosnog onečišćenja na Labinštini traje od 2006. godine. Svrha mu je o saznanjima obavještavati grad i okolne općine te ih potaknuti na djelovanje, kao što je, na primjer, postavljanje ekološke rasvjete.

Ove godine mjerenja ćemo provesti desetu godinu za redom pa ćemo objavite rezultate praćenja sa ciljem daljnjeg poboljšanja uvjeta u našoj sredini ali i poticanja drugih da posvete pažnju ovom problemu koji se najčešće ne doživljava bitnim po okoliš.

Poveznice:

GLOBEatNight2010_01

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.