KrijesnicaAko ste nešto stariji čitatelj onda se sigurno sjećate toplih ljetnih noći i krijesnica koje svjetlucaju oko vas. Ako pak ste nešto mlađi, velike su šanse da čak ni ne znate što su krijesnice.

Krijesnice su leteći kukci koji imaju sposobnost bioluminiscencije, tj. imaju organ koji proizvodi svjetlo. Svjetlo se proizvodi pomoću kemijske reakcije, a stupanj efikasnosti je 95% (samo da napomenem, još uvijek nije proizveden umjetni izvor svjetlosti sa takvim stupnjem efikasnosti). No, da ne skrenem s glavne teme. Kao su nestale krijesnice? Iako ih u svijetu ima više od 2000 vrsta u posljednjih je nekoliko godina primijećeno drastično smanjenje populacije. Znanstvenici još nisu sa 100% sigurnošću utvrdili razlog nestanka krijesnica, no najnovija istraživanja upućuju na to da je jedan od najvećih razloga, umjetna rasvjeta.

Krijesnice svijetlo koje proizvode koriste za međusobnu komunikaciju, a izuzetno im je važna u vrijeme parenja. Umjetni izvori svjetlosti ometaju njihovu komunikaciju, a posljedično i mogućnost održavanja vrste.

Smanjenjem intenziteta umjetne rasvjete, te pravilnim postavljanjem (full cutoff s 0% nagiba) možemo doprinijeti očuvanju jedne životinjske vrste. I vi kao pojedinac možete tome doprinijeti, pa stoga ako imate rasvjetnih tijela u svojim dvorištima, ugasite ih noću. Neka i vaša djeca uživaju u noćnom plesu krijesnica, kao što ste i vi nekada.

7 comments on “Kamo su nestale krijesnice?”

  1. remmy Reply

    Rado se ih sjecam, to su bile jako zabavne noci u skupljanju tih krijesnica, mi smo ih zvali svijetiljke, samo zato sto su svijetljuckale nocu u doba kad su kukuruzi pustali svilenu kosu na kukuruzu. Jes, bile su jako tople i osvjetljene noci uz pomoc mjesecine. Daj boze da se vrate.

  2. cris Reply

    Siguran sam da je uzrok rasvjeta. Svatko tko ih zeli vidjeti moze u tople dane prosetati do zagrebackih vrtova iza sopota gdje je mrkli mrak, tamo ce ih biti posvuda, na desetke, mozda cak i stotine. Samo zuje uokolo i svijetle. Lijep i zanimljiv prizor za vidjeti, volim setati tamo kad se to dogada.

  3. Krijes Reply

    Kojim ste vi to znanstvenim tezama i cinjenicama potkrijepili?
    Ja sam ju upravo vidjela!

    • Zoran Novak Reply

      U tekstu su vam linkovi na znanstvene radove na tu temu. Nadalje, nigdje nije navedeno da krijesnica više uopće nema. To što ste vidjeli jednu samo ide u prilogu članku, jer je navedeno da se populacija jako smanjila.

  4. sršić Reply

    koji su jos nazivi za krijesnicu u Dobrinju na Krku’? Hvala

  5. Dario Reply

    Poštovani,
    Da li bi ste mogli obnoviti link koji se odnosi na najnovija istraživanja vezanih uz izumiranje krijesnica.
    Unaprijed zahvaljujem

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.