Studija provedena u Velikoj Britaniji u 62 lokalne jedinice koje su smanjile ili isključile rasvjetu pokazala je kako to nije utjecalo na sigurnost građana. Podatci za studiju prikupljani su kroz 14 godina i istraživači kažu bi ovo otkriće moglo donesti uštede i smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova. U 62 lokalne jedinice rasvjeta je bila ugašena kako bi se uštedjela sredstva i sačuvao okoliš. Studiju su proveli London School of Hygiene & Tropical Medicine u suradnji s University College London i Journal of Epidemiology and Community Health.

LED svjetiljke koje su postavljene daju temperaturu svjetla veću od 5300 K. Na ovom stupu su obje LED svjetiljke ispravne.

Lokalne jedinice primijenile su razne načine za postizanje ušteda, od gašenja i prigušivanja rasvjete do zamjene postojeće rasvjete s LED lampama. Proučavajući razine kriminalnih aktivnosti, poput provala, prepada, krađe auta i fizičkih ili seksualnih nasrtaja istraživači su zaključili kako ne postoji povezanost između slabije javne rasvjete i kriminala.

Osim kriminalnih aktivnosti, istraživači su proučavali i sigurnost prometa. The Automobile Association tvrdi kako je 6 ljudi poginulo zbog gašenja rasvjete, ali njihove zaključke nije potvrdila studija UCL-a. Manje od 1% nesreća dogodilo se na cestama bez rasvjete a ukupna statistika nije ukazala na povezanost između prigušenja, gašenja ili izmjene tipa rasvjete na cestama. Dapače, krpanje cesta koje je omogućeno sredstvima ušteđenim na javnoj rasvjeti imalo je bolji utjecaj na sigurnost prometa nego rasvjeta.

Glavni istraživač, Dr. Phil Edwards rekao je: „Godišnje se potroši oko 300 milijuna funti na javnu rasvjetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. U vremenima kada treba smanjiti izdvajanja iz proračuna naše istraživanje je pokazalo da uz pažljivu procjenu utjecaja, javna rasvjeta se može smanjiti bez negativnih utjecaja na sigurnost prometa ili razinu kriminala“.

Koautor studije, profesor Shane Johnson rekao je kako nalazi studije ohrabruju ali da promjene na uličnoj rasvjeti treba provoditi oprezno jer 62 lokalne jedinice ne moraju nužno predstavljati reprezentativni uzorak.

Zašto građani žele više rasvjete

Neki građani su gašenje rasvjete doživjeli kao zanemarivanje od strane lokalnih vlasti. Istraživanje s Universety of Southampton iz 1991. proučilo je 100.000 kriminalnih dijela počinjenih pod 3.500 rasvjetnih tijela. Rezultati su pokazali kako ulice sa sjajnijom rasvjetom nisu imale vidljivo manju količinu kriminala, ali intenzivnija rasvjeta je davala ljudima osjećaj sigurnosti.

Osim javnosti, policija također ignorira znanstvene dokaze i vidi uličnu rasvjetu kao metodu smanjivanja kriminala. Policiju ne zanima statistika koja pokazuje kako se najveći broj provala i fizičkih nasrtaja događa danju (mada je noću veća vjerojatnost da vas upucaju), a najtamniji dio noći je vrijeme kada ima najmanje kriminala.

Tragična posljedica opsesije s uličnom rasvjetom je to da nas ona polagano ubija. Biolozi imaju sve više dokaza kako poremećaji dnevnog ciklusa zbog bijele rasvjete negativno utječu na bioritam nas i životinja. Poremećaji cirkadijskog ritma i povećavaju učestalost tumora dojke. Znanstvenici su tek nedavno počeli shvaćati probleme koje nam uzrokuje pretjerana osvijetljenost ulica i domova. American Medical Association već je preporučila da gradovi smanje svjetlosnog onečišćenje, da se ograniči noćni rad i manje vremena provodi pred ekranima televizora, računala i pametnih telefona.

Korištenje bijele rasvjete ima izrazito negativan utjecaj na okoliš i moglo bi dovesti do kolapsa cijelog ekosustava. Na kraju će dodatna rasvjeta, koja je sve češće bijela LED rasvjeta, napraviti više štete nego koristi.

 

Izvori:

 

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.