Prilikom putovanja u Daruvar primijetio sam kako je na nekim lokacijama postavljena LED rasvjeta. Ono što me iznenadilo je kako je ona loše postavljena. Uopće se nije pazilo na to da se spriječi rasipanje svjetla u okoliš tj. na mjesta gdje nema potrebe za osvjetljavanjem.

Po danu je jasno vidljivo kako su rasvjetna tijela nagnuta.

Po danu je jasno vidljivo kako su rasvjetna tijela nagnuta.

Očito je kako su LED žarulje montirane na stupovima projektirane kako bi bile postavljene horizontalno, ali su one nagnute. Nagib žarulja je raznolik, neke su približno horizontalne dok ih je većina nagnuta za određeni iznos. Vjerojatno izvođač radova uopće nije vjerovao specifikacijama žarulja i načinu na kako ih treba postaviti za optimalno osvjetljavanje plohe, već ih je po svojoj laičkoj logici nagnuo da „svijetle bolje“ tamo gdje treba. Rezultat takvih postupaka možete vidjeti na fotografijama. Osvijetljen je pojas poljoprivrednog zemljišta s druge strane širok možda i 20tak metara.

Ploha neposredno ispod rasvjetnog stupa je osvjetljena sa 40 lux-a.

Ploha neposredno ispod rasvjetnog stupa je osvijetljena sa 40 lux-a.

Nakošene rasvjetna tijela, umjesto da su postavljena strogo horizontalno, sada svjetle po poljima na desetke metara od ceste.

Nakošene rasvjetna tijela, umjesto da su postavljena strogo horizontalno, sada svijetle po poljima na desetke metara od ceste.

Žalosno je da prilikom postavljanja nove rasvjete odgovorni ne vode brigu da ih postave pravilno kako one ne bi svijetlile tamo gdje nije potrebno i gdje dolazi do rasipanja energije. Žalosno je da se izbjegavaju rasvjetna tijela koje su u prihvatljivija za okoliš i imaju potpuno zasjenjenje svjetla (full cut off). Takva rasvjetna tijela svijetle samo tamo gdje je potrebno, po cestama, a ne ljudima kroz prozor, u dvorište, šumama, poljima ili u nebo.

Što se dogodi kada nakosite rasvjetno tijelo koje bi trebalo biti postavljeno horizontalno? Osvjetlite polja preko puta.

Što se dogodi kada nakosite rasvjetno tijelo koje bi trebalo biti postavljeno horizontalno? Osvijetlite polja preko puta.

LED rasvjeta možda troši manje, ali ako svijetli tamo gdje ne treba ona ipak troši proračunska sredstva, tj. naša sredstva.

U središtu Daruvara je postavljena bijela LED rasvjeta. Na fotografiji možete primjetiti kako se iznad središta grada (ujedno u sredini fotografije) uzdiže bijelkasti stup svjetla - svjetlosno onečišćenje.

U središtu Daruvara je postavljena bijela LED rasvjeta. Na fotografiji možete primijetiti kako se iznad središta grada (u sredini fotografije) uzdiže bjelkasti stup svjetla – svjetlosno onečišćenje.

2 comments on “LED rasvjeta u okolici Daruvara”

 1. Ljubomir Perušić Reply

  Očito je riječ o lošem projektu i “jeftinoj” LED svjetiljci ili bolje reči o potpuno neadekvatnoj svjetiljci za tu geometriju instalacije.
  Prema izmjerenim luxima ( 40 Lx ispod svjetiljke) riječ je o LED svjetiljci snage od oko 80-90 W što je potpuno neprimjereno s obzirom da na prometnici praktički i nema prometa i da se svjetiljke montiraju na svaki drugi stup. U kokretnoj situaciji bilo bi dovoljno max 50W po LED svjetiljci.
  Prema našoj prethodnoj diskusiji ovo je primjer svjetiljke tip “better” što znači polu zasjenjena ( semi cut off ) odnosno klasa blještanja G2
  I još jedan podatak “jeftine” LED svjetiljke o kakvoj je u ovom slućaju riječ su vrlo teške oko 12 kg što dodatno opterećuje konzolu pa dolazi do negativnog progiba ( na slici se lijepo vidi koliko je provalno svjetlo iza svjetiljke ) . Naime nekvalitetne LED svjetiljke koje nemaju dobro riješen problem odvodnje stvorene topline karakterizira velika masa aluminijskog kučišta. Kvalitetne LED svjetiljke nemaju ukupnu masu veću od 10 kg , naš kvalitetni domaći proizvođač ima LED svjetiljku za konkretnu situaciju koja teži 6,5 kg.
  Tako loših primjera postave svjetiljki imate i na ulazu u Ivanićgrad i prema pričanju iste su pod nagibom od 15 do 17 stupnjeva !!!!!
  Bez obzira na deklarirani full cut off ili pak cut off događaju se ovakove situacije
  U svakom slućaju g. Vrbanac u konkretnoj situaciji ste potpuno u pravu

  • Boris Štromar Reply

   Baš se pitam od čega je ovo “better”…eventualno od kugli montiranih u zagrebačkim parkovima ili svjetlosnim topovima usmjerenim u spavaće sobe. Za ekološku rasvjetu nije dovoljan kriterij uštede. O tome smo već pisali i nije potrebno ponavljati. Ovo gore je ekološka katastrofa!

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.