Svjetlosno onečišćenje je svako prekomjerno i bespotrebno rasipanje svjetla u noćni okoliš.

Rasipanjem svjetla remeti se prirodni ciklus dana i noći na koji je ekosustav navikao tijekom zadnjih milijardu godina postojanja. Rasipanje svjetla dovodi do smanjivanja broja kukaca, uginuća ptica, otežava razmnožavanje životinja, remeti cikluse noćnih predatora i općenito postaje još jedan faktor koji narušava već oštećene ekosustave.

Prekomjerna i neadekvatna rasvjeta utječu i na ljude, najviše na biološki sat, proizvodnju hormona a ima i razne psihološke efekte. Kod ljudi koji spavaju u osvijetljenim prostorima (što zbog kućne rasvjeta, što zbog toga što možda ulična rasvjeta svijetli kroz prozor) primijećen je pad proizvodnje važnog hormona melatonina. Hormon melatonin zadužen je za unutarnji sat, a studije ukazuju na to kako ima svojstva koja sprječavaju razvoj raka, usporavaju starenje i smanjuju pojavu depresije.

Zagreb fotografiran s Okića 5. svibnja 2012.

Zagreb fotografiran s Okića 5. svibnja 2012.

Svjetlosno onečišćenje ima izražene negativne ekonomske efekte. Neadekvatna rasvjeta uzrokuje rasipanje svjetla i lošu osvijetljenost ciljanih ploha. Naše nestručne komunalne službe pokušavaju taj problem riješiti postavljanjem dodatnih rasvjetnih tijela. Takvim postupcima se povećava potrošnja električne energije, rastu troškovi nabave i održavanja rasvjete. Osim direktnih ekonomski posljedica, tako uvećano svjetlosno onečišćenje uzrokuje kroz duži niz godina veće troškove zdravstvenog sustava, a zbog smanjene bioraznolikosti i klimatskih promjena dio štete platit će poljoprivrednici. Potrebno je shvatiti kako svaku novu nekvalitetnu uličnu svjetiljku plaćamo mi sami, novcem i zdravljem. Kada bi uličnu rasvjetu plaćali direktno, kao što plaćamo vodu ili struju, bili bi puno svjesniji o razlozima i načinima njenog postavljanja. Ovako je ulična rasvjeta nešto što se pali s početkom noći i gasi sa svitanjem, bez da puno razmišljamo o njoj.

Treba naglasiti kako promotori smanjena svjetlosnog onečišćenja ne žele učiniti ulice i ceste tamnim i nesigurnima, već žele postići što efikasniju upotrebu rasvjete.

Izvori:

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.