Strossmayerov trg u Đakovu se preuređuje već mjesecima. Postati će pješačka zona, a u sklopu preuređenja predviđa se postavljanje nove javne rasvjete. Planirano je postavljanje 300 podnih LED rasvjetnih tijela. To je u direktnom sukobu sa Zakonom o svjetlosnom onečišćenju u kojem piše:

(3) Zabranjena je uporaba svjetlosnih snopova bilo kakve vrste ili oblika, mirujućih ili pokretnih, ako su usmjereni prema nebu ili prema površinama koje reflektiraju više od 25% intenziteta prema nebu.

Simulacija podne rasvjete napravljena je nedavno i možete ju vidjeti na Youtube:

U pješačkoj zoni pješaci bi trebali vidjeti gdje hodaju umjesto da ih sa tla zasljepljuju LED svjetiljke. LED izvori svjetlosti koncentrirani su na maloj površini, izazivaju jako bliještanje i nelagodu kada ih se direktno promatra, već i pri malim intenzitetima. Šetnja takvim trgom biti će vrlo neugodno iskustvo, naročito za starije osobe koje su još osljetljivije na bliještanje rasvjete.

Postavljanjem ovakve rasvjete Đakovo će znatno povećati svjetlosno onečišćenje te negativno utjecati na ekosustav okoliša i zdravlje građana. Osim toga, niti sami šetači na trgu neće izgledati baš laskavo sa podnom rasvjetom.

frankenstein

look-up-quote

1 comment on “Neekološka rasvjeta u Đakovu”

  1. Danchi Reply

    Iz vlastitog iskustva mogu reći – OVO ĆE BITI POTPUNA KATASTROFA!

    Slušam cijelo vrijeme o rasvjetljavanju katedrale i oko katedrale, a ni jedne jedine riječi o – čovjeku!

    Prirodno je da čovjek, kada hoda, gleda ispred sebe prema dolje. Apsolutno neprirodno je da mu iz tla bliješte reflektori u oči. Takvu su situaciju napravili u Virovitici i primijetio sam da tuda vrlo malo ljudi prolazi noću. Jednostavno je nepodnošljivo kretati se tuda zbog obilja točkastog svjetla koje ti udara izravno u oči.

    Potrošeno je previše LED rasvjetnih tijela, previše snage, previše energije se troši, i postavljena je tako da na sve moguće načine SMETA LJUDIMA, a ujedno izaziva ogromno svjetlosno zagađenje. Ujedno, nema više niti jedne lampe na stupovima, sve su ih ukopali u zemlju i beton. Apsolutno KATASTROFA! Ovo je upravo na tom tragu…

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.