Popularni meteorski potok perzeida, poznat kao “suze sv. Lovre” ove godine je najavljivan kao posebno bogat i spektakularan. Grad Đakovo tom je prilikom najavio gašenje javne rasvjete od 21h pa sve do 03h ujutro kako bi građani mogli uživati u spektaklu. Naravno, izvor svjetlosnog onečišćenja nije samo javna rasvjeta, no to je odlična gesta kojom se u građanstvu popularizira znanost i astronomija, a nesvakidašnji događaj dobra je prilika i za turističku promociju.

Perzeidi-2016_mala

Perzeidi snimljeni sa Petrove gore, 2016. Foto: Boris Štromar

Tu priliku prepoznali su i u Rovinju. Jedan od najljepših gradova Istre, turistički vrlo posjećen, iskoristio je romantiku zvijezda padalica kako bi dodatno privukao turiste. Već niz godina, za vrijeme “suza sv. Lovre”, grad Rovinj gasi javnu rasvjetu, na ulice se stavljaju baklje, restorani su osvijetljeni samo svijećama, a organiziraju se i brojni koncerti. Organizator događaja je Turistička zajednica Rovinj. Ove godine je na devet pozornica nastupalo gotovo 100 izvođača.

Rovinj, suze sv. Lovre 2016. Foto: Dalibor Talajić

Rovinj, suze sv. Lovre 2016. Foto: Dalibor Talajić

Tom prigodom poslali smo upit Gradu Zagrebu za slično obilježavanje suza sv. Lovre u našem glavnom gradu. Znači, nesmetano uživanje u zvijezdama padalicama uz ugašenu javnu rasvjetu. Pohvalno je da smo dobili službeni odgovor, iako tek 29. kolovoza:

“Primjenom ekološki prihvatljivih svjetiljka u javnoj rasvjeti i provođenjem drugih mjera za smanjenje prekomjerne rasvijetljenosti i smanjenja svjetlosnog onečišćenja prema Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, Grad Zagreb permanentno doprinosi smanjenju rasvijetljenosti neba i postupno doprinosi stvaranju boljih uvjeta za profesionalno i amatersko astronomsko promatranje neba. Isto tako, lokalnim isključivanjem javne rasvjete sudjeluje u događanjima vezanima uz obilježavanje Dana planeta Zemlje i sl. Međutim, isključivanjem cjelokupne javne rasvjete, doveli bi se u neposrednu opasno životi građana i sigurnost njihove imovine, tako da se zbog odgovornosti za sigurnost prometa i opću sigurnost građana takve mjere nisu razmatrale.”

Zagrepčani će znati da se na Dan planeta Zemlje ne gasi javna rasvjeta već samo rasvjeta pojedinih građevina. Oni srednjih godina i stariji sjećati će se zamračenja u gradu tijekom Domovinskog rata te gašenja rasvjete 1997. godine za prolaska spektakularnog kometa Hale-Bopp. Budući da su svi ti događaji, uključujući ovogodišnje gašenje rasvjete u Đakovu i Rovinju prošli bez incidenata, argument o sigurnosti građana nije valjan. Osim toga, već smo pisali o studiji u Velikoj Britaniji koja je pokazala da javna rasvjeta i kriminalitet nisu povezani. To zorno pokazuje i ovaj video. Za usporedbu, Berlin, Graz i Beč na javnu rasvjetu po glavi stanovnika troše 3x manje nego grad Zagreb!

Šteta je što grad Zagreb ne prepoznaje važnost ovakvih događaja. Tijekom ljeta velik broj turista posjećuje glavni grad te su suze sv. Lovre odlična prilika za manifestaciju kakvog nema niti jedan glavni grad u svijetu. Takav događaj ne samo da bi zainteresirao turiste i građane te donio dodatnu financijsku dobit u ljetnoj sezoni kroz prigodne manifestacije, već bi turistima skrenuo pažnju na bogatstvo prirodne baštine zvjezdanog neba u cijeloj Hrvatskoj. Projekt “Croatia Full of Stars” jedan je od rijetkih koji naglašavaju aspekt astronomskog turizma u Hrvatskoj.

Naravno, javna rasvjeta nam je po noći neophodna, no jednom godišnje mogao bi se napraviti jedan zaista zanimljiv i jedinstven događaj koji bi imao izrazito pozitivan odjek u javnosti i turističkoj ponudi. Jedan ili dva sata ugašene javne rasvjete u razdoblju oko ponoći sasvim sigurno ne bi nikome štetili.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.