Nedavno smo dobili rezultate vrlo zanimljivog istraživanja koje je provela Škola za medicinske sestre Vrapče u sklopu programa GLOBE. Učenici su pratili vidljivost zviježđa (izaženu u magnitudama) te usporedili sa kvalitetom sna. U mjerenju vidljivosti zviježđa sudjelovalo je ukupno 109 učenika kroz dvije školske godine. U posljednja četiri ciklusa promatranja vidljivosti zviježđa 77 učenika pratilo je i kvalitetu sna. Učenici su bili podijeljeni u zone užeg i šireg centra grada te periferije. mjerenja srednjih magnituda očekivano su pokazala najmanju vidljivost zvijezda u užem centru grada te veću vidljivost na širem području.

Lovro_DSC02607mini

No ono što je izuzetno zanimljivo i indokativno problemu svjetlosnog onečišćenja je analiza kvalitete sna učenika. Učenici kojima svjetlost dopire u sobu imali su u prosjeku dvostruko više poteškoća sa kvalitetom sna u odnosu na učenike kojim svjetlost ne dopire u sobu. Zanimljivo je da nije uočena korelacija ukupnog svjetlosnog onečišćenja, tj. vidljivog broja zvijezda – glavni “krivac” je isključivo prodiranje rasvjete u sobu tijekom noći.

Iz ovog istraživanja vidljivo je da pretjerana umjetna rasvjeta ima izuzetno velik utjecaj na ljudsko zdravlje. Pravilna ekološka rasvjeta ne smije svijetliti iznad razine horizonta, a nužno je i da bude umjerenog intenziteta kako refleksije od osvijetljenih horizontalnih površina ne bi prodirale u spavaće sobe. Činjenica je da grad Zagreb po stanovniku troši 300% više sredstava za javnu rasvjetu od npr. Graza i Berlina što ne samo da je ogroman financijski gubitak već i velika opasnost po ljudsko zdravlje.

Zaključke i podatke istraživanja pročitajte u cijelosti. Zahvaljujemo se Školi za medicinske sestre Vrapče na ustupljenim podacima.

2 comments on “Istraživanje: utjecaj rasvjete na kvalitetu sna”

  1. Ljubo Perušić Reply

    Dakako da je tako zvano “provalno svjetlo” jedan od glavnih uzroka gore navedenih problema.
    Jedino pravo mjesto je da organiziramo u nadležnom ministarstvu sastanak i da Uredbu kreiramo onako kako treba.
    Ako nećemo mi pokrenuti incijativu budite sigurni da nadležno ministrstvo neće “prstom maknuti”

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.