Svjetlosno onečišćenje samo je jedan od problema za morske kornjače poput glavate želve (caretta caretta) koja je najčešća vrsta u Sredozemnom moru, a Jadran je jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju. Procijenjeno je da u cijeloj mediteranskoj populaciji ima oko 5 000 spolno zrelih ženki. U koćama Jadranskog mora godišnje završi 2 500 jedinki.

Glavata želva u morama Izraela. Foto: Tessa Mazor

Glavata želva u morama Izraela. Foto: Tessa Mazor

Sve morske kornjače se razmnožavaju na pješčanim plažama. Na kopno izlaze ženke koje tijekom noći polažu jaja na pješčanim plažama. Istraživanje koje je provela Tessa Mazor sa sveučilišta u Queenslandu pokazalo je uspoređivanjem satelitskih snimaka sa kartama svjetlosnog onečišćenja da kornjače u Mediteranu polažu jaja na plažama gdje je svjetlosno onečišćenje najmanje – a takvih mjesta je sve manje.

Male kornjače iz jaja izlaze tijekom noći zbog smanjene opasnosti od predatora te instinktivno kreću prema moru prateći odraz mjeseca na njegovoj površini. Umjetna rasvjeta na obali često ih dezorjentira pa završe pod kotačima automobila ili izgubljene među apartmanima i luksuzno osvijetljenim hotelima (pogledajte animaciju).

Očuvanje kornjača ovisi o kvalitetno izvedenoj rasvjeti u blizini obale – ne samo na javnim površinama već i u privatnom vlasništvu. Svjetla moraju biti postavljena što niže, te se ne smije rasipati prema obali. Također je važno da budu u crvenom dijelu spektra kako bi što manje smetala prilikom polaganja jaja i izlijeganja tijekom ljeta.

Jedna vrsta kornjača koja obitava u sjevernom Atlatniku na vrhu lubanje ima ružičasto područje. Nedavno je otkriveno da je to područje osjetljivo na promjenu svjetlosti, odnosno detektira duljinu dana. Kada dani postanu kraći, kornjače se povlače u južnija, toplija mora.

 

Izvori:

Ekološka udruga Čiopa – projekt “Upoznajmo i spasimo glavatu želvu”

Livescience.com – Light Pollution Deters Nesting Sea Turtles

National Geographic – Light Pollution Taking Toll on Wildlife

Sea Turtle Conservancy

IFLScience – Sea Turltes Sense Seasons Through Skylights in Their Skulls

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.