Ekološka rasvjeta mora biti:

  • energetski učinkovita
  • zasjenjena i usmjerena
  • odgovarajuće “boje” svjetlosti
  • umjerenog intenziteta
  • opravdana

Energetska učinkovitost često je sinonim za ekološku rasvjetu. Financijske uštede su važne, međutim svjetiljka koja rasipa svjetlost iznad razine horizonta u nebo, okoliš ili spavaće sobe, i dalje će biti neekološka te uzrokovati svjetlosno onečišćenje uz narušavanje ljudskog zdravlja i remećenje ekosustava.

Ekološka rasvjeta svakako mora biti zasjenjena tako da ne emitira svjetlost iznad razine horizonta. Zasjenjene (“full cut off”) svjetiljke moraju obavezno biti usmjerene prema tlu, u protivnom će se i njihova svjetlost bespotrebno rasipati u okoliš. Negativan primjer je grad Jastrebarsko (no i mnogi drugi gradovi) gdje je na glavnoj cesti zasjenjena rasvjeta postavljena pod nagibom tako da uzrokuje svjetlosno onečišćenje čime je potencijalni uzrok karcinoma kod građana koji nisu svjesni tog problema.

Loše montirana javna rasvjeta u Jastrebarskom

Loše montirana javna rasvjeta u Jastrebarskom

Obojenost svjetla koja se šalje u okoliš vrlo je važan čimbenik svjetlosnog onečišćenja. Zemljina atmosfera 10x više raspršuje plavu svjetlost od crvene – posljedica toga je plava boja dnevnog neba, pa zbog toga i plava komponenta rasvjete po noći uzrokuje znatno veće svjetlosno onećišćenje. Moderna LED rasvjeta energetski je učinkovitija od žućkaste natrijeve svjetlosti, ali emitira visok udio plavog spektra koji zbog smanjenja produkcije hormona melatonina ima 5x veći kancerogeni utjecaj na ljude te šteti noćnim životinjama. Halogeni reflektori poput onih na benzinskim crpkama i dvorištima tvornica emitiraju ultraljubičaste zrake štetne po ljudsko zdravlje, što smo izmjerili na terenu.

Višak plavog svjetla (na lijevom dijelu grafa) u LED-icama različitih temperatura svjetla. Vidljivo je kako su LEDice temperature 5000 i 4000 K (prodaju se s pod oznakama: daylight, cool white, natural, "prirodno"...) gotovo jednako štetne. Čak i LED temperature svjetla 2700 K (warm white, toplo bijelo) sadrži plavu komponentu koju je potrebno filtrirati da bi rasvjeta bila ekološka.

Višak plavog svjetla (na lijevom dijelu grafa) u LED-icama različitih temperatura svjetla. Vidljivo je kako su LEDice temperature 5000 i 4000 K (prodaju se s pod oznakama: daylight, cool white, natural, “prirodno”…) gotovo jednako štetne. Čak i LED temperature svjetla 2700 K (warm white, toplo bijelo) sadrže plavu komponentu koju je potrebno filtrirati da bi rasvjeta bila ekološka.

Intenzitet rasvjetljenosti treba biti umjeren i odgovarati mjestu upotrebe. Pri rasvijetljenosti manjoj od 10 luxa moguće je bez problema čitati, tako da je 100 luxa na polupraznom parkiralištu nepotrebno razbacivanje resursima. Istraživanje je pokazalo da se u Hrvatskoj godišnje na javnu rasvjetu troši gotovo milijardu kuna. Umjerena ekološka rasvjeta bi taj trošak mogla smanjiti za 50%. Slovenski zakon o svjetlosnom onečišćenju ograničava potrošnju javne rasvjete na 45 kW/h po stanovniku godišnje dok je prosjek u Hrvatskoj veći od 100 kW/h.

Rasvijetljenost mana od 10 luxa omogućava nesmetano čitanje

Rasvijetljenost manja od 10 luxa omogućava nesmetano čitanje

Osvjetljenje površine mora biti opravdano. Rasvjeta parkirališta i ulica koje se tijekom noći ne koriste promašena su investicija. Nadvožnjak Kuršanec kod Velike Gorice kojim cijele noći prođe jedva desetak automobila za koji se godišnje na električnu energiju potroši više od 300.000 kn nepotrebno je rasipanje novaca poreznih obveznika. Bliještanje rasvjete narušava sigurnost u prometu te je zabranjena zakonom. Moderne sigurnosne kamere bez poteškoća funkcioniraju po mraku pa je “sigurnosno” osvjetljenje tijekom cijele noći neopravdano. Benzinske crpke i trgovački centri često pretjeruju u rasvjetljavanju kako bi privukli kupce, no istraživanja pokazuju da kupce više privlači umjerena, usmjerena rasvjeta od blještavila.

Nepotrebna rasvjeta na potpuno praznom parkiralištu kod spomenika na Petrovoj Gori

Nepotrebna rasvjeta na potpuno praznom parkiralištu kod spomenika na Petrovoj Gori

Provalna svjetlost zasjenjene rasvjete na Ravnoj gori uzrokuje smetnje i zdravstvene probleme stanovnicima.

Provalna svjetlost zasjenjene rasvjete na Ravnoj gori uzrokuje smetnje i zdravstvene probleme stanovnicima.

 

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.