Nedavno je završeno E-savjetovanje za novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Postojeći zakon donešen je 2012. godine, a njegovo postojanje zapravo nije imalo nikakvog učinka na smanjenje i regulaciju svjetlosnog onečišćenja. U samom objašnjenju donošenja novog Zakona stoji:

Kako je od donošenja Zakona i njegovog stupanja na snagu prošlo više od 6 godina, a u međuvremenu su stupile na snagu mnoge izmjene i dopune u aktima na području gradnje, prostornog uređenja i energetike te ostalih relevantnih akata, potrebno je bitno izmijeniti postojeći Zakon.

Generalno, ne postoji niti jedna Direktiva koja točno određuje zaštitu od svjetlosnog onečišćenja te će donošenje novog Zakona potpomoći cilju kojim će se pridonijeti zaštiti okoliša od svjetlosnog onečišćenja, čime će se Hrvatska svrstati  u vodeći vrh zemalja Europske unije koje imaju propisane mjere zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja.

U izradi novog Zakona sudjelovali su predstavnici mnogih državnih institucija, ali i članovi Hrvatskog astronomskog saveza te udruge za zaštitu noćnog neba “Naše nebo”. Zakon i komentare na njega možete pročitati na web stranicama E-savjetovanja.

Novi Zakon je znatno unaprijeđeniji od postojećeg. Napokon je točno definirana ekološka rasvjeta – ne smije imati emisiju svjetlosnog tijeka iznad ravnine horizonta, a korelirana temperatura boje svjetlosti ograničena je na 2700K kako bi se smanjio udio emisije plavog spekta u okoliš. U zaštićenim područjima ograničenje je 2200K, što će znatno pomoći očuvanju ekosustava u Hrvatskoj. I dalje su zabranjeni svjetlosni snopovi, a dodatno je definirano da se ne smiju rasvjetljavati prozori stambenih objekata, što je bio problem zbog kojeg smo imali mnoge upite.

Naravno, nakon donošenja Zakona biti će potrebno donijeti i odgovarajuću Uredbu. Prošli puta smo bili svjedoci pokušaja korupcije kad se u Uredbu pokušala ugurati norma o rasvjetljavanju koja je pisana od strane industrije i uopće ne uzima u obzir probleme svjetlosnog onečišćenja. Od velike je važnosti što su neke definicije i ograničenja već ugrađeni u Zakon. Naročito je pozitivno da su tijekom rasprave o novom Zakonu uvaženi mnogi prijedlozi članova iz ekoloških udruga – uz činjenicu da su ti članovi uopće i pozvani na raspravu. Time je pokazan interes ne samo za energetsku učinkovitost, već i za ekološki aspekt problema sjvetlosnog onečišćenja.

Novi Zakon još treba biti usvojen, a u roku od godinu dana donešen i podzakonski akt. Rok za usklađivanje postojeće rasvjete sa Zakonom i pravilnikom je deset godina.

Komentirajte!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.